Burgerraadpleging: Europa vraagt je mening over verkeersveiligheid in het buitenland
Geen verkeersdoden meer tegen 2050, dat is de doelstelling van de federale en gewestelijke overheden met hun plan “All for zero. Een gedeelde visie op verkeersveiligheid in België.” De Europese Commissie organiseert op dit moment een grote publieke bevraging over de uitwisseling van informatie tussen de verschillende lidstaten met betrekking tot slechte chauffeurs. Als jij je stem wil laten horen, kan je dat online doen!
Gegevensuitwisseling tussen Europese landen
Sinds 2013 wisselen de EU-lidstaten informatie uit over slechte chauffeurs dankzij de richtlijn “Cross border Enforcement”. Deze uitwisseling betreft acht soorten overtredingen, waaronder te hoge snelheid, verboden gebruik van een smartphone tijdens het rijden en door het rode licht rijden.
Met deze richtlijn beoogt de EU de sancties voor buiten onze grenzen begane verkeersovertredingen te verscherpen en het gevoel van straffeloosheid op buitenlandse wegen weg te nemen, om zo de wegen in de Europese Unie veiliger te maken.
Op weg naar een versterking van deze uitwisseling?
Op verzoek van verschillende lidstaten is de Europese Commissie een procedure begonnen om deze richtlijn te herzien. Bedoeling is over een groter aantal verkeersovertredingen informatie uit te wisselen en zo grensoverschrijdende sancties doeltreffender te maken.
België pleit voor een verruiming van het toepassingsgebied van de richtlijn, zodat informatie kan worden uitgewisseld over zoveel mogelijk verkeersovertredingen, bijvoorbeeld ook over de niet-naleving van lage-emissiezones (LEZ) en gevaarlijk parkeren.
Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit: “Verkeersveiligheid is een grensoverschrijdende kwestie. Samen met mijn collega's, de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, wil ik de straffeloosheid van gevaarlijk rijgedrag bestrijden, met name bij chauffeurs die vanuit een ander land door ons land rijden. Sommige chauffeurs maken gebruik van het feit dat ze zich buiten hun eigen grenzen bevinden om de regels en de andere weggebruikers niet langer te respecteren. Samenwerking en uitwisseling van informatie tussen de Europese landen is dan ook noodzakelijk om de personen die verkeersovertredingen begaan te kunnen vervolgen. Als minister van Mobiliteit steun ik de uitbreiding van deze uitwisseling tot een groter aantal overtredingen, zoals de niet-naleving van lage-emissiezones, gevaarlijk parkeren en het niet verzekerd zijn. Europeanen genieten van de vrijheid om zich door vele landen te kunnen verplaatsen. ik wil dat deze vrijheid ook met verantwoordelijkheid gepaard gaat.”
Doe mee!
Relevante overheidsinstanties en ngo's hebben zich reeds over deze kwestie uitgesproken, nu is het jouw beurt! Rijd je als chauffeur in het buitenland of werk je voor een wegvervoersorganisatie of -bedrijf?
Ga naar de website van de Europese Commissie om deel te nemen aan de openbare raadpleging en vul de korte online-vragenlijst uiterlijk op 20 mei in.
Samen voor meer verkeersveiligheid: All for zero!